måndag 19 januari 2015

Alkohol och träning!

Att alkohol och träning inte hör ihop är ingen nyhet, men ny forskning visar att alkoholen påverkar träningen negativt i större omfattning och under lägre tid än man tidigare känt till.

Enligt en kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har ställt samman kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter det att man druckit.
Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt, vilket naturligtvis ökar risken för skador. Även förmågan till muskeluppbyggnad påverkas negativt av alkohol då de muskelbyggande hormonerna  hämmas.

- Det är en väldigt kraftig effekt av alkohol. Nivåerna av testosteron och även andra tillväxthormoner som IGF-1 minskar med 25 procent dagen efter att du druckit en normalstor mängd alkohol. Och ju mer du druckit, desto mer minskar tillväxthormonerna. Om du dessutom druckit flera dagar i rad så ligger minskningen av tillväxthormoner i blodet på hela 70-75 procent, säger Mikael Mattsson, som forskar om hur vi får ut mest av träning.

Det är således ganska bortkastad tid att ta sig ner till gymmet dagen efter då träningen kommer ge precis motsatt effekt, nedbrytning av muskelceller utan efterföljande uppbyggnad.

Forskning tar också upp den psykologiska och sociala aspekten av att alkohol och idrott är så tätt förknippade med varandra. Idrottsstuderande ungdomar dricker festar mer och intensivare än andra ungdomar. Idrotten sponsras ofta av bryggerier, barer, restauranger i samband med idrottsevenemang,

Alkohol hör inte ihop med träning och idrottsutövning men är tätt förknippat med idrottsliga evenemang vilket påverkar konsumtionen.

Kunskapsöversikten i sin helhet 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar