Forskning har visat
att intag av nitratrika grönsaker kan förbättra blodflödet till
skelettmuskulaturen med nästa 40 procent, vilket används inom elitidrotten för
att öka prestationsförmåga och uthållighet.
T ex spenat, mangold,
krasse, ruccola, purjolök, rödbeta är grönsaker rika på nitrat.
Nitrat omvandlas av
bakterier i munnen till nitrit, när vi sedan sväljer omvandlas det så småningom
till kvävekoxid som vidgar blodkärlen, och påverkar energiomsättningen.
I en studie har
man låtit friska
individer äta nitrat, motsvarande 200-300 gram spenat eller sallad under tre
dagar. för att sedan utföra ett cykeltest varpå forskarna analyserade prover
från lårmusklerna och jämförde med ett annat tillfälle då samma personer
istället fick placebo (icke verksam substans). Efter nitratintag sågs en
påtaglig förbättring av effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk,
med en minskad syreförbrukning och en större bildning av det energirika ämnet
ATP per förbrukad syremolekyl. Mitokondrierna har en jätteviktig roll i
cellernas ämnesomsättning. Det är sannolikt att en förbättrad
mitokondriefunktion har många goda effekter i kroppen och förklarar en del av
grönsakers nyttighet
Forskargruppen i
studien ovan har nyligen också visat att nitrat siänker blodtrycket hos friska
individer och att det hos försöksdjur motverkar komponenter i det metabola
syndromet, ett förstadium till diabetes. Andra forskare har visat skyddande
effekter av noterat och nitrit i djurmodeller av hjärtinfarkt och stroke.
Forskningen kring nitratets positiva påverkan på kroppen fortsätter och forskare på Akademiska sjukhuset startar nu en studie för att ta reda på om rödbetsjuice kan förbättra kondition hos patienter med vissa former av hjärtsvikt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar