torsdag 8 januari 2015

Nitrat för hjärta och kärl

Forskning har visat att intag av nitratrika grönsaker kan förbättra blodflödet till skelettmuskulaturen med nästa 40 procent, vilket används inom elitidrotten för att öka prestationsförmåga och uthållighet.
T ex spenat, mangold, krasse, ruccola, purjolök, rödbeta är grönsaker rika på nitrat.

Nitrat omvandlas av bakterier i munnen till nitrit, när vi sedan sväljer omvandlas det så småningom till kvävekoxid som vidgar blodkärlen, och påverkar energiomsättningen. 

I en studie har man låtit friska individer äta nitrat, motsvarande 200-300 gram spenat eller sallad under tre dagar. för att sedan utföra ett cykeltest varpå forskarna analyserade prover från lårmusklerna och jämförde med ett annat tillfälle då samma personer istället fick placebo (icke verksam substans). Efter nitratintag sågs en påtaglig förbättring av effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk, med en minskad syreförbrukning och en större bildning av det energirika ämnet ATP per förbrukad syremolekyl. Mitokondrierna har en jätteviktig roll i cellernas ämnesomsättning. Det är sannolikt att en förbättrad mitokondriefunktion har många goda effekter i kroppen och förklarar en del av grönsakers nyttighet

Forskargruppen i studien ovan har nyligen också visat att nitrat siänker blodtrycket hos friska individer och att det hos försöksdjur motverkar komponenter i det metabola syndromet, ett förstadium till diabetes. Andra forskare har visat skyddande effekter av noterat och nitrit i djurmodeller av hjärtinfarkt och stroke.

Forskningen kring nitratets positiva påverkan på kroppen fortsätter och  forskare på Akademiska sjukhuset startar nu en studie för att ta reda på om rödbetsjuice kan förbättra kondition hos patienter med vissa former av hjärtsvikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar