fredag 2 januari 2015

Ändra en vana

God fortsättning!

Så här i början av året är det många som avlagt nyårslöften, ofta i syfte att förbättra hälsa och välmående. Man skall sluta röka och kröka, börja motionera och äta bättre. Men hur lätt är det att genomföra en förändring, hur går det till när man vill ändra en vana?
Att ändra en vana eller ovana tar tid, ofta mycket lägre tid än man är medveten om. 


Det finns ingen exakt siffra på hur lång tid det tar att ändra en vana, eller ovana. Olika psykologer och författare till självhjälpsböcker har många gånger landat mellan 21-28 dagar


En nyare psykologiskt studie visar dock att det tar betydligt längre tid än så att etablera en ny vana. Det tar i snitt 66 dagar för ett nytt beteendemönster att nå en platå där det blir rutinmässigt och automatiskt. 
Studien visar också att det finns stora individuella variationer, till exempel tog det en deltagare 18 dagar att börja dricka ett glas vatten om dagen och en annan tog 245 dagar på sig att göra 50 situps före frukost.

Andra observationer i studien visade att det inte verkade ha särskilt stor betydelse om man missade någon enstaka dag i förändringsprogrammet, samt att för en del människor tar det väldigt lång tid för att etablera nya vanor, att de näst intill var "vaneresistenta".

Står du inför att förändra en "ovana" med en önskan om att etablera en ny och hälsosammare vana är den klokt att reflektera över att det sannolikt inte kommer att bli en qick fix . Koncentrera du dig på en förändring i taget och är beredd att avsätta tid varje dag/vecka från nyår fram till Påsk har du goda förutsättningar att lyckas med ditt nyårslöfte. Sedan krävs motivation, mål, kompetens, resurser och en plan, mer om detta kommer följande blogginlägg.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar