måndag 5 januari 2015

Motstridiga känslor, ambivalens?

I min föregående inlägg har du fått veta mer om hur lång tid det kan tänkas ta att nå en bestående förändring, du har också fått förslag på hur en förändrings- förbättringsplan kan se ut.

Här kommer jag att avhandla de motstridiga känslor som ofta uppstår innan man fullt ut beslutat sig för att förändra en vana eller ovana. Vi skall ägna oss åt ambivalensutforskning. 
Ambivalensutforskning är  en del av en strukturerad samtalsmetod MI som ofta används i beteendeförändringssamtal. Läs mer på Folkälsomyndigheten 

Med hjälp av bilden nedan kan du börja utforska dina tankar kring en kommande förändring. 
Börja med ditt nuläge;
Vad är positivt med nuläget?  Om Du väljer att ha det som du har det nu och inte gör en förändring, vilka fördelar kan du se med det? Vad gillar du med ditt nuläge?
Vad är mindre bra med nuläget? Om du väljer att ha det som du har det utan förändring, ser du några nackdelar med det? Kan det bli problematiskt för dig att fortsätta som du har gjort fram till nu?
Vad är mindre bra med en förändring? Om du beslutar dig för en förändring, vad tänker du skulle kunna vara mindre bra för dig? Ser du några nackdelar eller svårigheter med en förändring?
Vad är positivt med en förändring? Om du beslutar dig för en förändring, vad tänker du att det för med sig för positivt? Vad önskar du att din förändring skall ge dig för vinster?

Skriv gärna ner dina tankar i varje ruta
Fundera över om det finns något du kan göra för att övervinna eventuella hinder för att klara din önskade förändring. Behöver du ta hjälp av någon? Kan du undvika situationer som triggar ett visst beteende? 

Glöm inte bort att vara snäll mot dig själv, det är ett stort första steg du tagit när du utforskat dina tankar och känslor kring en önskad förändring, låt det få ta tid. Ibland behöver man umgås med förändringstankar ett långt tag innan man skrider till verket. Låt din tro på att du klarar en förändring växa fram. När du känner dgi beredd gör du ett val, fattar ett beslut, där på följer handling, du gör det du beslutat dig för. 
Känns det svårt och du känner att du behöver hjälp, kontakta en terapeut som är inriktad på det område du vill förändra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar